De herfst laat ons prachtige kleuren in de natuur zien waar we vrolijk van worden, maar weet jij eigenlijk waar deze kleuren voor staan en wat ze betekenen?

Geel

Geel bevat het meeste licht van alle kleuren. Betekenissen van de gele kleur zijn wijsheid, hoge intelligentie, creativiteit, fantasie en groot denkvermogen. Het zet de hersenen aan tot denken en is een goed middel tegen neerslachtigheid. Geel staat voor:

 • Warm
 • Waarschuwing
 • Vriendelijkheid
 • Zonnig
 • Geluk

Oranje

Oranje straalt meer controverse uit dan elke andere kleur. Men heeft meestal een sterke positieve of negatieve associatie met oranje. Echt oranje roept een sterke ‘houden van’ of ‘haat’ reactie op. Wat oranje interessant maakt is dat een aantal tinten, terracotta, perzik, roest, een zeer brede aantrekkingskracht hebben. Oranje staat voor:

 • Innovatie
 • Modern
 • Jeugd
 • Plezier
 • Vuur


Rood

De mens reageert heel erg op de kleur rood. De kleur rood is een sterke kleur die ook in de natuur als bij de mens in veel gevallen signalen afgeeft. Denk bijvoorbeeld aan verkeerslichten, verkeersborden of een remlicht. Maar rood is ook een warme kleur. Rood staat ook wel bekend om de kleur van liefde en en hartstocht. Rood staat voor:

 • Warmte
 • Liefde
 • Energie
 • Gevaar
 • Romantiek
 • Agressie
 • Kracht
 • Passie
 • Leiderschap

Groen

Net als rood is groen een kleur voor signalen. Het groene verkeerslicht of een bord van een nooduitgang. De kleur groen werkt kalmerend en geeft rust. Het versterkt het gezichtsvermogen. Groen staat voor natuur, frisheid en leven. Als je de kleur groen voor je haalt denk je aan bomen of gras. Groen staat voor:

 • Leven
 • Frisheid
 • Natuur
 • Groei
 • Duurzaamheid
 • Rust

 

Zo zie je maar, het is dus niet eens zo gek dat als je in de herfst door het bos loopt je allerlei gevoelens voelt opkomen door de diverse kleuren om je heen. Is één van bovenstaande kleuren jouw lievelingskleur?