Het vervolg op de blog 5 herfstgroentes + recepten kan uiteraard niet ontbreken: herfstfruit.

Appels

Eigenlijk best wel klassiekers voor de herfst, gezien we tijdens de herfst vaker zoetigheden bakken waar appels in verwerkt zitten: appeltaart, appelflap, muffins etc. Appels bevaten weinig calorieën en vitamine C maar wel veel voedingsvezel en kalium. De voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering en kalium regelt de vochtbalans en bloeddruk. In de herfst kan je heerlijke appelbollen met vanille en spijs maken.

(stoof)Peren

In de herfst is het echt weer tijd voor de stoofpeertjes. Net zoals appels bevatten peren weinig calorieën en vitamine C maar wel een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium. Zelf stoofpeertjes maken? Bekijk dan snel het recept voor stoofpeertjes met hangop.

Mandarijnen

Vroeg kreeg ik zodra het herfst was altijd mandarijnen mee naar school. Lekker makkelijk om te eten en lekker zoet (als je de goede hebt). Zoals alle fruitsoorten bevatten mandarijnen ook vitamine C, maar wel minderen dan in andere vruchten. Wist je dat van mandarijnen ook heerlijke toetjes kan maken? Denk daarbij eens aan Panna cotta van mandarijn.

Sinaasappels 

In tegenstelling tot mandarijnen bevatten sinaasappels juist veel vitamine C en dragen ze bij aan de inname van foliumzuur, wat zorgt voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Ben je nog van plan deze herfst een taart te bakken, dan is de sinaasappel-amandeltaart echt een aanrader voor dit seizoen.

Bramen

Eind augustus en september kan je weer bramen plukken en gedurende de herfst kom je ze overal tegen in de winkels. Bramen zitten boordevol antioxidanten en vitamine C. Ze versterken je immuunsysteem en ben je minder snel vatbaar om ziek te worden, zoals de griep. Bramen kan je zo eten, door de toetjes doen of blend ze door een lekkere smoothie, zoals een sinaasappel-braam-aardbeismoothie.

Wat is jouw favoriete herfstfruit en ga je een recept van hierboven uitproberen? Zelf ben ik gek op appels en mandarijnen in de herfst. Smullen maar!