4 Season Inspiration winter tuinvogeltelling roodborstje

Mijn moeder is altijd al gek geweest op vogels in de tuin. Kom je zoals nu in de winter bij mijn ouders thuis dan zie je overal voerbakken, vetballetjes en noem maar op. Maar wist je dat er ook elk jaar een nationale tuinvogeltelling wordt georganiseerd? En jij kan daar aan meedoen!

Hoe werkt het?

Iedereen kan meedoen in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel op 28 of 29 januari 2017 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon (hieronder vindt je meer informatie over een ‘balkontelling’). Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee.
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
  3. Geef je telling vóór maandag 30 januari 12.00 uur ’s middags door via de app Tuinvogels of via de website van de Nationale Tuinvogeltelling 2017.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.

Leuk om te weten:

 • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
 • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
 • Tellen vanaf je balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar je mag tellen vanaf je balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van je ‘telgrens’ en overleg eventueel met je buren om dubbeltellingen te voorkomen.
 • Heb je hulp nodig bij het herkennen van je tuinvogels? Op de pagina Tuinvogels van de Nationale Tuinvogeltelling vindt je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels. Of download de app Tuinvogels van Vogelbescherming voor een uitgebreid overzicht.
 • Wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan deze handige tellijst van de Nationale Tuinvogeltelling en print hem.

Ben jij ook zo gek op de vogels in je tuin en ga je meedoen aan de telling? Laat dan hieronder je bevindingen achter in een reactie!