4-season-inspiration-herfst-groenten-en-fruit

Elk seizoen kent eigen groentes die op dat moment van het land komen en het hele seizoen beschikbaar zijn. Bij de herfst denk je al snel aan groentes zoals pompoen en wortels, maar er zijn er veel meer die deze herfst heerlijk zijn om te eten. Zie hieronder een top 5 van herfstgroentes met elk een recept voor extra inspiratie.

Pompoen

Hoe kan het ook anders, de pompoen is uiteraard nr. 1 herfstgroente. Natuurlijk ook door Halloween, wanneer ze veelvuldig worden getransformeerd naar griezelige gezichten en buiten gezet worden. Maar wist je dat pompoenen rijk zijn aan vitamine B1 en E? Vitamine B1 is goed voor de energievoorziening. Vitamine E beschermd de cellen, bloedbaan en weefsel. Krijg je zin in pompoen? Bekijk dan snel het recept voor lasagne met pompoen en appel.

Wortel 

Ook wortels mogen niet ontbreken tijdens het avondeten in de herfst. Deze bevatten onder andere foliumzuur en vitamine E. Foliumzuur is één van de weinige vitamines die Nederlanders te weinig binnen krijgen. Het bevorderd de groei van het lichaam en het aanmaken van witte en rode bloedcellen. Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cellen. Bekijk hier het recept voor een romige wortelsoep.

Paddenstoelen

Je komt ze momenteel in alle vormen/maten en varianten tegen in het bos, maar op je bord zijn ze ook heerlijk. Paddenstoelen bevatten veel vitamine B1 en kalium. Vitamine B1 bevordert de werking van de hartspier en zenuwstelsel. Kalium is een mineraal dat helpt bij het regelen van je vochtbalans en bloeddruk. Op zoek naar een lekker recept? Maak dan eens een paddenstoelenpastei.

Rode kool

Vroeger aten wij altijd rode kool met gekookte aardappels en een gehaktbal, dit was vaste prik. Maar waarom is rode kool zo goed voor je? Het bevat vitamine B6 en vitamine C. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is onder andere nodig voor je immuunsysteem. Vitamine C is de bekenste vitamine bij iedereen, het zorgt onder andere voor het in stand houden van je weerstand. Eens iets anders proberen met rode kool? Probeer dan rode kool met appelstroop en kaneel.

Koolrabi

Om eerlijk te zijn, ik heb volgens mij nog nooit koolrabi gegeten. Als kind stond koolrabi nooit op het menu en de jaren dat ik nu op mezelf woon heb ik nog nooit de ‘drang’ gevoeld om met koolrabi te gaan koken. Welke vitamines bevat koolrabi eigenlijk? Vitamine C en alle mineralen. Vitamine C is nodig voor het bindweefsel en opname van ijzer door je lichaam. Mineralen zijn onmisbaar voor een gezonde groei en goede gezondheid, echter leveren ze geen energie zoals vitamines. Hoog tijd dat ik binnenkort eens kip uit braadzak met koolrabipuree ga proberen.

Ga jij één van bovenstaande recepten proberen of heb jij nog lekkere recepten met bovenstaande ingrediënten? Laat dan hieronder, via instagram of via facebook een berichtje achter!

Deze week kan je ook deel 2 verwachten met 5 herfstfruitsoorten + recepten!